0_Cover

Stappenplan

Bouw een stapelbed voor 3 kinderen

Niets leuker voor kinderen dan samen in één kamer slapen, toch? Een stapelbed voor drie kleine deugnieten maakt het helemaal te gek, én je creëert er extra ruimte mee. Nog beter nieuws? Je kunt zo’n bed gewoon zelf maken met dit handige stappenplan!

Stap 1: Start met het voor- en achterpaneel

Laat alle planken op maat zagen bij een Brico of BricoPlanit in je buurt.

Neem de kortste planken en de poten voor het hoofd- en voeteneinde. Je start met één voor- of achterpaneel. Boor gaten van ongeveer 1 cm in de uiteinden van de plank en in de poten, op de plek waar je de panelen wil bevestigen. Zet de plank in de poot vast met houten deuvels en houtlijm. Herhaal deze stap zodat je drie hoofdsteunen hebt (één per bedje).

Doe hetzelfde voor de voeteneinden.

Stap 2: Ga verder met de zijpanelen

Boor gaatjes in de poten. Maak de gaatjes zo groot als de doorsnede van de deuvels, ter hoogte van waar je de zijpanelen gaat bevestigen.

Lijm de poten aan de zijpanelen met deuvels en houtlijm. Zorg dat er op drie verschillende hoogtes planken komen (want naast elk bed hoort een zijpaneel).

Tip! Je kunt ervoor kiezen om de zijpanelen te voorzien van een leuk golfpatroontje met een figuurzaag.

Stap 3: Maak de matrasbodems

Nu is het tijd voor de matrasbodems. Per bed heb je twee zijplanken van 160 x 12 cm lengte en twee planken van 70 x 12 cm lengte nodig. Elk bedframe telt dus vier planken.

Leg de planken haaks op elkaar, zodat ze een rechthoek vormen en maak de bovenzijden aan elkaar vast met schroeven.

Bevestig in de lengte twee smalle latjes tegen het zijpaneel. Dit doe je voor extra steun. Plaats vervolgens de kortere houten latten in de breedte op de smalle latjes tussen de drie matrasbodems.

Draai de latten vast met schroeven in de smalle latjes aan de zijkant.

Tip! Je kan voor de bodem ook een volledige plank gebruiken en hierop een klein veldbedje plaatsen.

Stap 4: Tijd voor de trapjes

Leg twee lange trapleuningen naast elkaar en schroef de traptreden vast in de zijkanten van de leuningen. De treden moeten ongeveer 25 cm uit elkaar staan. Doe hetzelfde voor het kleinere trapje dat naar het middelste bed leidt.

Stap 5: Maak de matrasbodems vast aan het bed

Vraag een helpende hand om de matrasbodems op de juiste hoogte te houden. Bevestig ze alle drie met voldoende schroeven aan de poten. Zorg er zeker voor dat ze stevig verankerd zitten met schroeven in de zij- , voor- en achterpanelen.

Stap 6: Zorg dat de trap goed vastzit

Plaats de trapjes tegen het bed en bevestig de treden op verschillende punten met schroeven. Test het stapelbed voor je je kindjes erin laat slapen en check of het ook kussengevecht-proof is!

Tip! Nog niet uitgeklust? Pimp je stapelbed met een vrolijk laagje verf.

Wat heb je nodig?